بزرگی خوش خیم پروستات یا BPH
فهرست محتوا
پروستات در زمان تولد به اندازه یک بادام است و در سن بلوغ وقتی تستوسترون تولید می شود ، به اندازه یک گردو می گردد . پروستات در این اتدازه باقی می ماند تا اینکه سن فرد به 40 سال می رسد که دره ی دوم رشد پروستات آغاز می گردد . رشد اولیه پروستات لازم است ولی رشد دوم پروستات به هیچ وجه لازم نیست و هیچ نتیجه ی مثبتی ندارد و فقط مسئله ساز است . سلول های پروستات به شدت شروع به رشد کرده و غده پروستات را بزرگ می کننند . بزرگ شدن پروستات مسیر ادرار را تنگ کرده و باعث شرایط ناهنجار می گردد.
دلیل اینکه BPH یک پدیده جهانی معرفی شده ، این است که مردان بالاخره به آن مبتلا خواهند شد . چنانچه آمار نشان می دهد در سن 50 سالگی 50 درصد مردان دچار BPH و در سن 80 سالگی تقریبا 95 درصد مردان به این بیماری دچار خواهند شد .
چرا پروستات بزرگ می شود ؟
کلیه عوامل مسبب بزرگ شدن پروستات ، هنوز مشخص نشده ، ولی فاکتور های زیر را می توان به عنوان عوامل رشد پروستات ذکر کرد .
عوامل ژنتیکی
عامل ارثی در رشد پروستات هنوز به طور کلی شناخته نشده است . اصئلا احتمال ابتلا به بیماری پروستات در فامیلی که افراد مسن به آن مبتلا هستند ، وجود دارد .
سن پدر در زمان تولد پسر ، عامل قابل ملاحظه ای در خطر ابتلاء به بزگی خوش خیم پروستات می تواند باشد و هر چه سن پدر در زمان تولد پسر بیشتر باشد ، احتمال ابتلای پسر به بزرگی خوش خیم پروستات بیشتر می شود .
چون ژن را نمی توان به صورت ساده تغییر داد ، فقط باید با انجام تست ها و بر اساس وجود سابقه بزرگی خوش خیم پروستات در خانواده ، این مسئله را جدی گرفت .
عامل تغذیه
کمبود های تغذیه ای و تغذیه نادرست و مصرف مختصر و ناچیز بعضی از مواد می توانند عامل موثری در رشد پروستات محسوب گردند .
عامل هورمونی
بعضی از تغییرات هورمونی در سن 40 سالگی در مردان به وجود می آید . این تغییرات باعث تحول در میزان متابولیسم جنسی و هورمونی و تستوسترون می شود که در نتیجه آن میزان دهیدروتستوسترون (DHT) و استرادیول تغییر می یابد .
تستوسترون به وسیله بیضه تولید می شود و میزان آن در جوانان زیاد است و هر چه سن بالاتر می رود ، میزان تولید آن کاهش می یابد . اما با کاهش تستوسترون در اثر افزایش سن ، تستوسترون اثر بیشتری در داخل پروستات به وجود می آورد .
نکته جالب این است که تستوسترون در داخل پروستات تبدیل به ماده دیگری به نام DHT می شود و این تحول توسط آنزیمی به نام 5 آلفا ردوکتاز انجام می شود .
فعالیت این آنزیم با افزایش سن زیاد می شود ، بنابراین DHT حتی وقتی که تستوسترون کاهش یافته است ، زیادتر می شود . این غیر طبیعی نیست که بعضی از افراد مسن دارای DHT 4 تا 5 برابر بیشتر از جوانان باشند .
کلام آخر
گروه کثیری از متخصصین بر این عقیده هستند که DHT دلیل اصلی بزرگی خوش خیم پروستات می باشد و هورمون DHT عامل افزایش سلول های پروستاتی می باشد . شما می توانید در صورت داشتن علائم به متخصص اورولوژی مراجعه نمایید و قبل از حاد شدن شرایط اقدامات بهبودی را انجام دهید .