سرطان مجاری ادرار
فهرست محتوا
سرطان مجاری ادرار در مردان نادر است و غالبا در مردان بیش از پنجاه سال یافت می شود . انسیدانس تنگی مجاری ادرار در مردان مبتلا به سرطان مجاری ادرار 24 تا 76 درصد است . شایعترین محل سرطان، مجاری ادرار بولوممبرانو است (60 درصد) و سپس نوبت به مجاری ادرار آلتی (سی درصد) و مجاری ادرار پروستاتی (10 درصد) می رسد . هر چه ضایعات دیستال تر باشند، پرونگنوز بهتری دارند .

از نظر بافت شناسی، سرطان مجاری ادرار در مردان در هشتاد درصد موارد SCC است و سپس نوبت به TCC (15 درصد) و آدنوکارسینوم و تومورهای آندیفرانسیه (5 درصد) می رسد .
سرطان مجاری ادرار در زنان بالای 50 سال و سفید پوست بیشتر دیده می شود . SCC شایعتر است (60 درصد) و سپس نوبت به TCC (20 درصد)، آدنوکارسینوم (10 درصد)، کارسینوم آندیفرانسیه و سارکوم (8 درصد)، و ملانوم (2 درصد) می رسد . اغلب موارد سرطان مجاری ادراری در زنان در زمان تشخیص، پیشرفته ی موضعی هستند و یک سوم پروگزیمال یا تمام مجاری ادرار را در برمی گیرند .
علل سرطان مجاری ادرار (Urethral Cancer)
- مردان: نئوپلاسم، احتمالا مرتبط با التهاب مزمن
- زنان: احتمالا مرتبط با عفونت و تحریک مزمن
علائم سرطان مجاری ادرار
- مردان: تکرر ادرار، درد آلت، سوزش ادرار، توده ی قابل لمس مجاری ادرار، غدد لنفاوی مغبنی قابل لمس (20 درصد)، کاهش قدرت جریان ادرار، خونریزی از مجاری ادرار، فستیول مجاری ادرار به پوست
- زنان: سوزش ادرار، تکرر ادرار، سفتی یا توده ی قابل لمس مجاری ادرار، ترشحات بدبوی مجاری ادرار، غدد لنفاوی قابل لمس در یک سوم موارد و حاکی از متاستازهای دور دست در 90 درصد
درمان سرطان مجاری ادرار
درمان سرطان مجاری ادرار در مردان به قرار ذیل است:
درمان سرطان مجاری ادرار دیستال را می توان با TUR (رزکسیون ترانس اورترال) و فولگوراسیون (تخریب بافت با استفاده از جریان الکتریکی پرفرکانس) درمان کرد .
اگر سرطان، مجاری ادراری بولبوممبرانو را درگیر کند و سطحی باشد، TUR و فولگوراسیون یا اکسیزیون سگمنتال و نزدیک سازی مجدد مجاری ادرار انجام می گیرد .
سرطان مجاری ادرار پروستاتی ممکن است TCC یا آدنوکارسینوم باشد . اگر ضایعه ی تومورال، سطحی باشد، TUR انجام می گیرد ولی اگر ضایعه، تهاجمی باشد، سیستوپروستاتکتومی و اورترکتومی توتال انجام می گیرد . میزان بقای 5 ساله در بیماری تهاجمی کمتر از بیست درصد است .
در بیماران مبتلا به T3 یا بالاتر در صورتی بهترین نتایج به دست می آید که مولتیپل تراپی (شیمی درمانی کمکی جدید و رادیاسیون تراپی با یا بدون جراحی) انجام گیرد .
درمان سرطان مجاری ادرار در زنان به قرار ذیل است:
درمان سرطان مجاری ادرار زنان به محل و گسترش تومور بستگی دارد .
در تومور دیستال لوکالیزه و سطحی، اکسیزیون لوکال به کار می رود .
در ضایعات تهاجمی پروگزیمال، جراحی وسیع غالبا مورد نیاز است و شامل اورترکتومی، سیستکتومی، دیسکسیون غدد لنفاوی و خارج کردن اغلب یا تمام قسمت های واژن می باشد .
دیگر روش های درمان عبارتند از درمان های ترکیبی مثل شیمی درمانی قبل از جراحی و XRT و سپس سیستواورترکتومی رادیکال .
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین متخصص اورولوژی خانم مراجعه نمایید.
برخی از خدمات دکتر مریم تراب پرهیز :